tirsdag 1. april 2014

Peis

foto: Stoneart.no
For mange er nok peisen selve midtpunktet i ei hytte. Det å kunne krølle seg sammen i sofaen med en kopp kakao etter skituren, mens peisen varmer både kropp og sjel er liksom så ekte hytteliv en kan komme. 

Vi var nok innom en del forskjellige løsninger før vi falt ned på det endelige valget. Etter at vi fikk flyttet trappa bort fra stua åpnet det seg noen flere muligheter til en skikkelig peis. Innsatsen er allerede kjøpt, etter et godt messetilbud på Boligmessen tidligere i vinter, men takket være god service fra Varmesenteret AS slipper vi å oppbevare innsatsen i garasjen frem til montering.

Selv om vi egentlig kunne tenkt oss en ekte tørrmurt skiferpeis, valgte vi til slutt å gå for en murt peis, kledd med skiferpanel. Ikke like autentisk, men om man velger riktig kvalitet på panelene blir kvaliteten veldig tett opp mot det originale. Og prisen for vår versjon blir nok en del lavere enn om vi skulle fått en murmester til å stable tørrmur...


Vi endte opp med en vinkelinnsats fra tyske Spartherm. De er nok ikke like kjente som sin lillebror Brunner, men vi stoler på butikken (som selger begge) som lover at kvaliteten ikke står tilbake fra Brunner. Modellbeskrivelsen er Varia 2L 80H.

Innsatsen har stor effekt, men kan fyres med åpen dør når man kun vil kosefyre. Nye hytter er tross alt relativt godt isolert, så selv med kaldt innlandsklima vil nok denne muligheten komme godt med.

I utgangspunktet hadde vi tenkt å gjøre det meste rundt peisen selv, men ettersom prosjektet vokste litt endte vi opp med at det nok lønner seg å få Bergsam til å ta selve konstruksjonen av peisen, så kan vi heller ta oss av skiferen på utsiden selv.

foto: Stoneart.no
Inspirasjon til selve peisen fant vi hos leverandører av skifer, Stoneart, som har levert skifer til en resort i Sverige. Her har de brukt en nesten identisk innsats fra Brunner, så nå gjenstår det bare å få justert tegningene til vår innsats.

Stoneart leverer også skiferflisene til gulvene, som minner mistenkelig om norsk skifer, til tross for en vesentlig lavere prislapp. Av og til må fornuften få seire også!Så får vi bare håpe at jobben med å kle peisen med skifer går smertefritt, så kan vi forhåpentligvis varme oss foran en tilsvarende når høstmørket kryper nærmere den norske fjellheimen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar